Story

Hälsningar från Örö Kustfort!

Vi kommer från Helsingfors och har alltid har trivts i skärgården, ursprungligen under fritid och nu som företagare. På Örö har vi varit turistföretagare sedan 2020 och bor permanent här på ön.

Vi har fyra barn i vår familj, varav de tre äldsta är redan vuxna och utflugna. De har alla jobbat i våra skärgårdsföretag under hela vår företagarkarriär.

Skärgårdsföretagandet började år 2013 på Nötö i Pargas med butik och bränsleförsäljning.

Efter några år på Nötö utvidgades verksamheten till den närliggande ön Bodö. Där öppnade vi 2016 en gästhamn, restaurang och började erbjuda inkvarteringstjänster. Vi avslutade vår handelskarriär i Nötö 2020 när vi tog över verksamheten på Örö.

Bodö är en före detta sjöbevakningsstationsö. Stationen byggdes 1967 och rivningsbeslutet hade gjorts. Vi fick dock en unik möjlighet att väcka platsen till liv och inledde ett stort flerårigt renoverings- och utvecklingsprojekt som avslutades 2021. Under våra Bodö år röstades Bodö till Årets gästhamn två år i rad.

Vi fortsatte verksamheten på Bodö ytterligare en säsong 2021, varefter vi fokuserade på Örö och hyrde ut Bodö-verksamheten till ett par som arbetat med oss på Bodö i flera år och blev förälskade i ön. De har på ett fantastiskt sätt fortsatt verksamheten på Bodö.

Detta bevisas av ständigt ökande besökarantal och hedersomnämnandet i Årets gästhamn 2021 röstningen. Örös kustfort är ett exceptionellt vackert och mångsidigt resmål. Ön har förutom militärhistoria en unik natur med många skyddade växtarter, en mångsidig artrikedom av fåglar, fjärilar och andra djur.

Vi erbjuder besökare ett brett utbud av tjänster. Boende- och restaurangtjänster finns tillgängliga året runt, vår gästhamn är alltid öppen vid öppet vatten. Utbudet av boende- och restaurangtjänster utökas under sommarmånaderna med ett kafé på södra delen av ön och en sommarrestaurang i gästhamnen. Örö besöks av cirka 25 000 besökare per år.

Vi har ett nära samarbete med vår hyresvärd Forststyrelsen för att utveckla tjänsterna och verksamheten i området. Forststyrelsen utvecklar aktivt byggnadsbeståndet och fastighetstekniken samt bevarar öns mångsidiga natur. Frukterna av detta enorma arbete kan avnjutas av alla besökare på Örö.

Den underbara naturen, den unika kulturhistorien, turistverksamheten och det unika läget garanterar en blandning av utmaningar, omväxlande dagar och lyckade stunder i jobbet.

Välkommen till Skärgårdshavet och njuta!

Önskar Nina & Janne