Finnish Finnish Örön saari on Facebookissa Avainlippu, Suomalaista palvelua

ÖRÖ

.Fortö, hotell, restaurang och gästhamn. Den 200 hektar stora fästningsön introducerar historien om vårt kustförsvar. Huvudattraktionerna på ön är de välbevarade kasernerna, de robusta Obuhov-kanonerna och försvarsanläggningar och befästningar från olika tider.

Örö är också en av de viktigaste koncentrationerna av utrotningshotade arter och naturtyper i södra Finland. Ön ligger i Skärgårdshavets nationalpark.
Örö ligger i Skärgårdshavet, har öppet under sommarsäsongen och är endast tillgänglig med båttransport.

SERVICE OCH ANKOMST

På ön finns restaurang, café och pub samt mångsidiga möjligheter till inkvartering. Gästhamnen har ca 80 platser, men Örö kan även besökas med hjälp av passagerartrafik.
Boka boende →
Boka båtplats →

Ankomst till Örö och karta
Allmänna transporter →
Ladda ner karta över Örö →

AKTIVITETER

Förutom upplevelser i naturen på egen hand erbjuder Örö också guidade rundturer, där du får bekanta dig både med öns enastående natur och får höra om Örös rika krigs- och kulturhistoria.
Fortön
Naturstigar
Bastu och simning
Fiske
Kajak- och cykeluthyrning
FORTÖN

Ryssland befäste Örö under åren 1915 – 1917, då Finland var en autonom del av Ryssland. Fortet var en del av Peter den Stores sjöfästning, som byggdes för att skydda huvudstaden St Petersburg från en attack från havet. Sedan Finlands självständighet har Örö fungerat som försvarsmaktens kustfästning fram till slutet av 2014. Fortön visar ett intressant tvärsnitt av kustförsvarets historia ända från tsartiden till nutiden. De viktigaste historiska sevärdheterna är ett 12-tums kasernområde med ett robust artilleribatteri, ett 6-tums kasernområde med artilleribatteri samt modernare försvarsstationer på olika håll runt ön. Genom att följa tsartidens kullerstensvägar samt markerade vandringsleder får du bekanta dig med de olika besöksmålen


ÖNS NATUR

Örö består av tvåhundra hektar naturskogar, sandiga och steniga stränder, ståtliga halvöar och fina torrängar och hedar. I väster finns en över 3 kilometer lång sand- och grusstrand, där det växer många sällsynta växter. Till de ovanligaste arterna hör back- och fältsippan, som i hela Finland endast finns på Örö. På våren har du bästa möjligheten att få se gråsälar. Ön är också ett paradis för fåglar och fjärilar.


YHTEYSTIEDOT:

59.8113° N, 22.3274° E
Info:
info (at) visitoro.fi
+358 40 144 7773
Satamainfo: +358 40 144 7769

Yhteistyötahot →


Metsähallitus
VisitKimito
Saaristomeri

Ylös