Finnish Örön saari on Facebookissa Avainlippu, Suomalaista palvelua

Nähtävyydet

Saaren päänähtävyydet ovat hienosti säilyneet kasarmialueet, järeät Obuhov-tykit sekä eri-ikäiset puolustusasemat ja linnoitteet.
Lue lisää →

Opastetut kierrokset

Örössä järjestetään opastettuja kierroksia, joiden aikana pääset tutustumaan sekä Örön ainutlaatuiseen luontoon että sota- ja kulttuurihistoriaan. Opastuksen aikana on mahdollista vierailla myös 12 tuuman kasematissa! Lue lisää →

Linnakesaaren historiaa

Örön linnakesaari tutustuttaa rannikkopuolustuksemme historiaan. Esittelemme saaren historiaa lyhyesti sivuillamme.
Saaren historiaa

Venäjä linnoitti Örön 1915 – 1917 Suomen ollessa Venäjän autonominen osa. Linnake kuului Pietari Suuren Merilinnoitukseen, joka rakennettiin suojelemaan pääkaupunki Pietaria mereltä tulevalta hyökkäykseltä. Suomen itsenäistymisestä lähtien Örö toimi Suomen puolustusvoimien rannikkolinnakkeena vuoden 2014 loppuun saakka. Örön linnakesaari tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen rannikkopuolustuksen historiasta tsaarin ajoilta nykypäivään.

Historialliset päänähtävyydet ovat 12 tuuman kasarmialue ja järeä tykkipatteri, 6 tuuman kasarmialue ja tykkipatteri sekä modernimmat lähipuolustusasemat eri puolilla saarta. Tsaarinaikaiset mukulakivitiet sekä merkityt retkeilyreitit tutustuttavat eri kohteisiin.

Näiden kohteiden lisäksi Örössä on lukuisia pienempiä ilmatorjunta-asemia, miehistökorsuja ja lähipuolustusasemia. Pohjoiskärjen ilmatorjunta-asemat on rakennettu 1980-luvun alussa. Kokonaisuuteen kuului kolme 23 mm ilmatorjuntatykkiä, joita voitiin käyttää myös merimaaleja vastaan sekä maihinnousun torjuntaan. ”Sergei”-lempinimellä tunnetut tykit sijoitettiin betoniasemiin ja suojattiin tarvittaessa hiekkasäkeillä ja naamioverkoilla. Linnoituskokonaisuuteen kuului kallioiden väleihin rakennettuja betonisia miehistösuojia ja majoitustiloja sekä tähystys- ja jalkaväkiasemia.

12 tuuman kasarmialue

Örön saarelle rakennettiin kolme tykkipatteria, joista 12 tuuman patterialue rakennuksineen on laajin kokonaisuus. Patteriin on kuulunut neljä järeää, 12-tuumaista Obuhov-tykkiä. Kasarmialueella on ollut sairastupa, miehistökasarmi, toimisto, ruokala, varusmiessauna ja varasto- sekä huoltorakennuksia. Keskeisimmät alueella olevat rakennukset ovat peräisin Venäjän vallan ajalta. Örön erikoisuus ja maailmanlaajuisestikin asehistoriallinen harvinaisuus ovat 12 tuuman (305 mm) järeät Obuhov-tykit. Tykin ammus painaa lähes 500 kiloa ja sen kantama on liki 45 kilometriä. Alun perin Örössä oli neljä järeää tykkiä. 1930-luvun lopulla kaksi tykeistä siirrettiin Viipurin lähelle, Säkkijärven Ristiniemelle. Samassa yhteydessä kahden jäljelle jääneen tykin avoasemat betonoitiin umpinaisiksi. Örön tykeillä osallistuttiin 26.7.1941 käytyyn Bengtskärin taisteluun ja viimeksi niillä on ammuttu 1970-luvun alussa.6 tuuman patteri ja kasarmialue

Linnakkeen rakentamisaikana 1910-luvulla Eteläkärkeen sijoitettiin neljä kuuden tuuman Canet-tykkiä (152/45 C). Tykit olivat venäläisvalmisteisia ja edustivat rannikollamme tuon aikakauden yleisintä tykkityyppiä. Ensimmäisen maailmansodan aikaisella linnoittamismenetelmällä tykit asennettiin rinnakkain. Miehistölle rakennettiin suojatilat patterin taakse ja myös tykkien väliin sijoitetut ammuskaapit rakenteineen tarjosivat suojaa taistelutilanteissa. Patterin henkilöstön asuin- ja huoltorakennukset rakennettiin taaemmaksi lähinnä sääolojen sanelemana. Rakennuksia alueelle kohosi reilu kaksikymmentä. Suurimmat hirsirakennukset, massiiviset kellarit ja myöhemmin rakennettu, rannan tuntumassa sijainnut miinavarasto ovat säilyneet hyvin. 120 mm patterialue Örön länsipuolisen laivaväylän puolustus toteutettiin rakentamalla 1910-luvulla tykkipatteri länsirannan tuntumaan tälle Batavian korveksi nimetylle alueelle. Patteri varustettiin kolmella 120 mm Canet-tykillä ja yhdellä 75 mm Zenit-ilmatorjuntatykillä. Patterin lisäksi alueelle rakennettiin tie sekä parikymmentä asuin- ja huoltorakennusta.

 


Opastetut kierrokset

Kesäkuukausina opastettuja kierroksia järjestetään päivittäin. Vakiokierrosten osallistujamäärä on rajoitettu ja kierroksille tulee ilmoittautua etukäteen Örön Varusvarastolla. Kierrokset lähtevät 12’’ kasarmialueelta, Varusvaraston edestä. Kaikki päivittäiset opastukset ovat suomeksi. Mikäli haluat opastuksen ruotsiksi tai englanniksi, voit varata ryhmällesi yksityisopastuksen. Yksityisopastus sopii hyvin myös suuremmille ryhmille tai henkilöille, jotka ovat jo ehtineet tutustua Öröhön. Yksityisopastuksen reitti määritellään tapauskohtaisesti ryhmän toiveiden mukaan ja näin ollen opastus voi olla myös vakio-opastusta pidempi tai lyhempi. Yksityisopastuksia voidaan järjestää myös kesäkauden ulkopuolella.


Opastukset hinnasto

Pitkä opastus 1,5-2h
9,5€, lapset 4-12v 6,50 €
(sis. vierailun 12” tykin kasematissa).

Opastus 12” tykin kasematissa
6,50€, lapset 4-12v 3,5€.

AikataulutYHTEYSTIEDOT:

59.8113° N, 22.3274° E
Info:
info (at) visitoro.fi
+358 40 144 7773
Satamainfo: +358 40 144 7769

Yhteistyötahot →


Metsähallitus
VisitKimito7
Saaristomeri
Ylös